DUYURULAR
Bölümümüzden Sahaflık ve Sahaflık Kültürü Üzerine Konferans
15.12.2016

          Türk Dili ve Edebiyatı Bölümümüz tarafından Fen-Edebiyat Fakültesi Kutadgu Bilig Konferans Salonu’nda “Sahaflık ve Sahaflık Kültürü Üzerine” başlıklı bir konferans düzenlendi.
          Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Başkanı Doç. Dr. Recai Özcan’ın daveti üzerine programa konuşmacı olarak katılan Sahaf Etem Coşkun, “Sahaflık ve Sahaflık Kültürü Üzerine” konulu sunumunu gerçekleştirdi.
Öğretim üyelerimizin ve öğrencilerimizin yoğun katılım gösterdiği konferansta, sahaflığın çok eski bir meslek olduğunu belirten Etem Coşkun sahafları, geçmişin kültürünü geleceğe aktaran bir köprü olarak nitelendirerek “Sahaflığın bir okulu yok. Sahaflık, usta çırak yoluyla öğrenilen bir meslektir. Sahaflar eski yazılarla yazılmış kitapları tanıyıp onların değerlerini anlayabilmek için mutlaka Osmanlıca, Farsça gibi dilleri bilmek zorundadırlar.” dedi.
           Osmanlıda ilk matbaayı kuran İbrahim Müteferrika’nın bastığı eserlerden, harf devriminden sonra basılan ilk okuma kitaplarına kadar birçok tarihi nitelikli kitapların sergilendiği konferansta Etem Coşkun, geçmişimizle bağı koparmamak ve atalarımızı daha iyi tanımak için Osmanlıcanın mutlaka öğrenilmesi gerektiğini vurguladı. Dîvânü Lugati't-Türk isimli ilk sözlüğün 1072-1074 yılları arasında basıldığını dile getiren Coşkun, Avrupa’da ise İngilizce sözlüğün 1606 yılında basıldığına dikkat çekerek onur duyulması gereken bir geçmişimizin olduğunu sözlerine ekledi.
           Halk kahramanlarımızın küçümsenmemesi gerektiğini ifade eden Sahaf Etem Coşkun halk hikayelerinin, okumaya başlamak için iyi birer eser olduğunu tavsiye ederek kendisinin de bu hikayeler sayesinde mesleğinde ilerlediğinin altını çizdi. Her evde mutlaka bir kitaplık bulunmasının faydalı olacağını hatırlatan davetli konuşmacı katılımcılara teşekkür ederek konuşmasını sonlandırdı.
          Program, Fakültemiz Dekanı Prof. Dr. Metin Akkuş’un Sahaf Etem Coşkun’a teşekkür belgesi takdiminin ardından son buldu.