Osmanlı’dan Cumhuriyete Sinemanın Gelişimi Konuşuldu

16 Nis

• Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü
  • Tüm Duyurular

“Üniversitemiz Fen-Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü tarafından düzenlenen “Osmanlı’dan Cumhuriyet’e Sinema” başlıklı program, Mehmet Akif Ersoy Eğitim ve Kültür Merkezi İstiklal Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.

Araştırmacı Yazar Ali ÖZUYAR’ın verdiği konferansa; Rektör Yardımcımız Prof. Dr. İlhan GENÇ, Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Metin AKKUŞ, öğretim elemanlarımız ve öğrencilerimiz katılım gösterdi.

Sinemanın dünyadaki genel tarihinden bahsederek konuşmasına başlayan Ali ÖZUYAR, 19. yüzyılın son çeyreğinde temelleri atılan sinemanın bu topraklardaki serüveninin ise Lumière Kardeşler’in Paris’te Grand Café’de düzenledikleri ilk sinematograf gösteriminden yaklaşık beş ay sonra başladığını ifade etti.  Osmanlı topraklarına kadar gelip Haliç ve İstanbul Boğazı’nın kayıt altına alındığını belirterek Osmanlı’daki sinemanın gelişip yaygınlaşmasının ise siyasi konjonktüre paralel bir seyir izlediğine işaret etti.

II. Meşrutiyet Dönemi’nde gümrük koşullarının iyileştirilmesi, ruhsat alma ve sinema salonu açma şartlarının makul bir düzeye çekilmesiyle birlikte sinemanın daha yaygın ve etkin bir hale geldiğini söyleyen davetli konuşmacı, I. Dünya Savaşı yıllarında İttihat ve Terakki Hükümetince propaganda, çeşitli yardım cemiyetlerince de gelir getirici bir araç olarak sinemanın kullanıldığını, bu durumun da yerli film yapımının başlamasında rol oynadığını sözlerine ekledi.

Osmanlı’da sinemaya olan yoğun ilginin Avrupa’dan gelen sinema şirketlerinin iştahını kabarttığını bunun sonucun da ise sinemanın Anadolu’ya yönlendirildiğini dile getiren Ali ÖZUYAR, konuşmasının devamında dünya sinemasıyla ilgili bilgiler de paylaştı.

Soru-cevap şeklinde devam eden konferansın sonunda Ali ÖZUYAR’a teşekkür belgesi takdim eden Rektör Yardımcımız Prof. Dr. İlhan GENÇ, yaptığı kapanış konuşmasında Üniversitemizin farklı bir etkinlik düzenlediğini belirtti. Günümüzde teknolojinin olduğu gibi geçmiş dönemlerde de sinemanın işlevinin yüksek olduğunu ifade eden Prof. Dr. GENÇ, sinema tarihi ile ilgili önemli bilgiler edindiklerini söyleyerek Ali ÖZUYAR’a teşekkür etti.

Etkinlik Linki