Üniversitemiz Hz. Mevlânâ’yı Andı

26 Ara

• Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü
  • Tüm Duyurular

Üniversitemiz Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü ile Fen Edebiyat Topluluğu’nun ortaklaşa düzenlediği “Mevlana’yı Anma” programında, İstanbul Medeniyet Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İsmail Güleç “Ney Nedir Ne Der?” konulu sunumunu gerçekleştirdi.

Üniversitemiz Cumhuriyet Konferans Salonu’nda gerçekleştiren Programa; Rektör Yardımcımız Prof. Dr. İlhan Genç, Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Metin Akkuş, Sanat Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Emine Yıldız Doyran, Türk Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Doç. Dr. Recai Özcan, öğretim elemanları ile öğrencilerimiz katılım sağladı.

Hz. Mevlana’nın ölümünü sevgiliye kavuşma şeklinde düşünülmesi gerektiğini belirterek sözlerine başlayan Prof. Dr. İsmail Güleç, Mevlana Hazretlerinin ölümünü bir vuslat olduğunu belirterek, bu vuslatın yıl dönümünde bir araya gelmelerine vesile olan herkese teşekkür etti.

Hz. Mevlana’nın, Mesnevi’sinde dinle diyerek sözlerine başlamasının birçok anlam ifade ettiğini dile getiren Prof. Dr. İsmail Güleç, “Eğer siz dinlemezseniz anlayamazsınız, sağlıklı bir iletişim gerçekleşmez. Dinlemenin bir diğer anlamı da görmeden sevmek, kulağımızla duyduklarımıza aşık olmaktır. Bunun en güzel örneği ise Peygamber Efendimizdir. Çünkü onu görmeden seviyoruz. Onun yaptıklarını duydukça ona aşık oluyoruz. Gerçek olan burada dinleyerek sevmenin önemine şahit oluyoruz.” diyerek şairlerin de ‘dinle’ kelimesini bu şekilde açıkladığını belirtti.

Ney’in tarihinden ve özelliklerinden de bahseden misafir konuşmacı, Ney musiki aletinin, insanlığın en eski icatlarından birisi olduğunu belirterek, doğal bir saz kamışının birkaç işlemden geçirilerek elde edildiğini ve dokuz boğumdan oluştuğunu ifade etti. Ney’in sazlıklardan çıkıp bir aşığın eline geçtiği zaman bir ateşe dönüştüğünü ve aşıkları yaktığını söyleyen Prof. Dr. İsmail Güleç, kendisini dinleyen herkese teşekkür ederek konuşmasını sonlandırdı.

Program, Üniversitemiz Sanat Tasarım ve Mimarlık Fakültesi, Müzik Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Volkan Gidiş’in hazırlayıp sunduğu “Aşk-ı Mevla” adlı konseri ile son buldu.